måndag 12 december 2011

Passande titel

Titeln till mitt nuvarande bokprojekt gäckar mig. Länge har arbetsnamnet varit Dataspelsmysteriet (och då har jag hela tiden varit övertygad om att det endast är ett arbetsnamn). Nu är ett titelförslag Monodi upload. Men vad handlar då boken om, undrar ni kanske? Genren är fantasy och åldersgruppen barn, ca 7-12. Kusinerna Isa och Kevin får ett dataspel i julklapp av sin moster Sassa. Men mitt i alltihop när Kevin håller på att välja skills blir han yr och svimmar.
När han vaknar upp igen är han inte längre i sitt rum eller ens hemma. Han är i dataspelsvärlden - den värld som han senare får veta heter Monodi. Efter en stund dyker även Isa upp. De har hamnat på Bottenflotten en by byggd på pålar mitt ute i ett träsk. Isa berättar att Sassa har ett uppdrag till dem. Uppdraget och äventyret i Monodi är spännande i sig. Isa och Kevin möter den svarta trollsländeälvan Seipa som påstår att hon är deras vägvisare. Senare möter de den vresige Lucifer, som mest liknar en småväxt tomte, och självaste Svarte Petter. Men varför skickar Sassa dem till Svarte Petter?! Han vill inte alls veta av dem och det märks tydligt att han och Sassa är osams.

MEN vilken titel ska boken eller serien få?! Världen som barnen reser till heter Monodi, och för att komma dit måste de spela ett dataspel - därav ordet upload. Frågan är ju om det är fel att använda ett engelsk ord i en titel till en barnfantasy. Frågan är om titeln är tilltalande alls! Vad tycker du?


Andra som bloggat om det här med titel är bl.a http://johanlindback.wordpress.com/2011/12/12/en-enkel-vada-till-antibes/