Isporten 3 - Striden i Istaden

Illustratör:
http://www.mariasandberg.se/
I den här tredje delen möter vi dimvarelser, wulfar, vättar och völvor. Vi följer Johanna och Miikas farofyllda väg mot isstaden Glitterheim där Mads och Maya hålls fångna. Men det är också här Ondskan vakar, nära makten och med livsfarlig magi och det visar sig att de sabeltandade tigrarna är inblandade.

Utdrag ur boken: "
Mads stirrade. Varelsen som nyss hade gått på alla fyra och varit en tiger, stod nu framför enhärjarna på två ben. På alla sätt såg den nu ut som en människa, bara så mycket hemskare. Ögonen brann som på ett rovdjur och hörntänderna var fortfarande för långa för att helt och hållet rymmas inuti munnen. Varelsen ställde sig helt nära vakterna och väste något till dem. Vakterna svarade och gestikulerade åt Mads och Mayas håll. Varelsen tittade på Mads och Maya, nickade och drog upp läpparna så att hörntänderna blänkte. Den verkade nöjd med enhärjarnas byte.
-         Vad vill den? viskade Mads i Mayas öra.
Maya svarade med tankespråk.
                      ”Jag vet inte. Men inte är det något gott.”
                      ”Den är ute efter oss? Eller hur?” undrade Mads.
                      ”Det verkar inte bättre”, svarade Maya."

Recension Bibliotekstjänst: Även om Isporten är en serie om makt, förräderi, magi och öden, finns det lika många känslor för dagens ungdomar att känna igen sig i. Svartsjukan som kan uppstå mellan två kompisar, hur lätt man blir sur när man är hungrig, och hur mycket ett enda leende kan värma. Här bland älvor, vättar och troll är samspelet mellan människa och natur så väl hopflätat att det är en fröjd att betrakta. Det är också en frisk fläkt att läsa om tuffhet och styrka hos flickor och känslighet hos pojkar. Serien är väl lämpad att läsas från lässlukaråldern och uppåt, språket flyter lätt även för de ovana läsarna. De korta spännande kapitlen fungerar fint till högläsning.
BTJ, lektör Sofia Carlenberg