Hej! Jag har fått turen att leda en skrivarkurs för Folkuniversitetet. Kursen heter Skriv för barn och ungdom och ingår i Skrivarakademins utbud i Göteborg - de finns på fb: (https://www.facebook.com/Skrivarakademin.Goteborg?ref=ts). Det är enormt stimulerande och kul att leda en skrivarkurs. Deltagarna och jag skapar tillsammans en atmosfär där kreativiteten flödar.
Igår handlade lektionen om hur man bygger upp en berättelse, med en början, mittdel och slut och hur man bygger upp en spänning genom att uppfinna finurliga hinder och lösningar på vägen. Det finns många sätt att illustrera det på men jag fastnade för Valfisken den s.k. Valfiskmodellen, kanske mest för att bilden är så lätt att komma ihåg, se:(http://www.ur.se/television/television/templates/Pageda42.html?id=14916).
En metod för de som gillar att planera och strukturera är snöflingemetoden ett sätt: http://berattarskolan.se/snoflinge-metoden-for-att-skriva-en-roman/ (Berättarskolan har en hel annat bra att tillföra - gå in och kolla.)
Gårdagens hemuppgift är att välja en gammal klassisk saga och skriva en modern version av sagan (Sofie Janssons skrivarövning). Fördelen med att välja en redan existerande berättelse är att man får handling, miljö och karaktärer gratis och sedan kan man välja hur mycket man vill göra om, t.ex. vilka egenskaper hos karaktärerna som man vill förstärka och göra egen tolkning av.
Jag kom direkt att tänka på filmen Sanningen om Rödluvan. Sagan om Rödluvan och Vargen får verkligen ett rejält lyft i den filmen - sevärd både för barn och vuxna. Den är ingen småbarnsfilm eftersom intrigen är rätt komplicerad och har många vändningar. Vill du läsa en recension? Klicka här: http://www.svd.se/kultur/film/inget-ar-sig-likt-i-sagornas-varld_23946.svd
HejSvejs Cornflakes!