fredag 13 januari 2012

Mina tips till "hemma-arbetare"

http://www.bokmania.net/2010/12/
halvvags-i-2666-kreativiteten-som.html
 
Jag vill ha ett vanligt jobb, sa jag till min man igår. Jag vill gå till ett jobb, ha arbetsuppgifter som någon annan bestämt, ha arbetskamrater, ett fikarum och gå ut och äta lunch med mina kollegor ... åh vad jag längtar efter dem just nu. Skämten, fnittret och de kloka orden.


Idag är en seg dag, fast jag skäms redan när jag skriver det (vet inte om det är Lutterskammen eller vad). Jag ska ju vara tacksam att få ha hela dagen given för att skriva, och det är jag, men ibland är det svårt att hela tiden vara den som ska driva sig själv och sina projekt framåt.
Men jag har ju valt det här, givit mig själv ett slags "sabbatsår" då måste jag ju ta vara på det! Jag var ju så innerligt trött på att ha en chef och hur jag än ser mig om ser jag ingen chef här hemma (puh!), så allt är ju frid och fröjd. Det är fritt fram att skapa karaktärer, miljöer och händelser!
Mina tips till andra "hemma-arbetare":
1. Skapa struktur, gör ett schema med olika arbetsuppgifter och sätt ut veckodagar, tider på dagen etc.
2. Skriv upp allt du gör så att du kan SE att du faktiskt har jobbat
3. Ta täta pauser, skrivande vid datorn gör en stel och leder till värk: Jag har 10 övningar som jag gör två och två under dagen
4. Lunchdisco, piggar upp och gör en superglad, riv av 1-2 låtar
5. ÄT näringsriktigt (kaffe hela dagen är inte = mat!)
6. Skriv även upp sådant som du gör för/med familjen (den hemarbetande gör ofta mer sådant, för mig är det ett medvetet val - jag vill vara en närvarande förälder)
7. Ta en kort promenad mitt på dagen när dagsljuset är maxat
8. Gör kreativa utflykter för ny inspiration - Obs mycket viktig punkt!
9. Skaffa dig några "kollegor" (t.ex. skrivarkompisar) som älskar att ge dig respons och du till dem (släkt och vänner tröttnar snart)
10. Var dig själv (försök inte vara någon annan för att lyckas/bli upptäckt)


Bra nu har jag skrivit ner mina råd och samtidigt lyft mig själv i håret. I stället för seg känner jag glädje och skaparlust!